Et lille tip til mos

Når vi sover sammen

  

Nu bliver det lige lidt, fred, kærlighed og harmoni og åbenbart er dette mest udbredt hos de berygtede speltmødre, men det er en skam!

Jeg bliver altid lidt øv, når mødre lyder skyldige over at deres børn kommer ind om natten eller at de faktisk slet ikke vil sove i egen seng, på eget værelse. Jeg siger ikke, at det jeg gør er det rigtige, jeg mener dog at det burde være præcis lige så rigtigt at gøre, som det modsatte.
Herhjemme sover Bjørk i min seng. Magnus sover dog i sin egen, men han ved at han er velkommen til en omgang put-i-mors-seng. Det bliver dog kun til noget væk-mor-tidligt-morgen-“putning”, da han sover virkelig tungt og ikke vågner om natten. Bjørk har til gengæld sovet i sengen, siden han blev født.

Jeg ser ingen (vigtig nok) grund til at mine børn skal græde over at blive puttet, blive i deres seng efter et mareridt eller overhovedet sove alene, hvis de altså ikke har lyst til at sove alene.

Det er forskelligt fra barn til barn  som jeg nævnte herhjemme, vil Bjørk ikke sove i egen seng, hvorimod Magnus altid (næsten) har sovet i egen seng og stadig gør. 

  

  • Fordele

Hud-mod-hud til de helt små anbefales jo altid og det kan godt være svært at nå massere af i en travl hverdag. Dét kan man få ordnet samsovning. Der er masser “gratis” kropskontakt, fordi man roder rundt omkring hinanden om natten og de helt små bliver ammet(eller får flaske). 

De små bestemmer selv, hvordan vi skal ligge. Bjørk ruller ind til mig og putter, hvilket nogen nok ville mene er ubevidst. Men han ruller også væk fra mig eller “afviser” mig, hvis han vil lægge for sig selv, så jeg tror bestemt at han er klar over hvad han har lyst til – og ikke har

Kropskontakt kan hjælpe på vores indre balancer, på hjerterytmen og stressnivauet. Selvfølgelig taget i betragtning at du får noget søvn 😉 ville nok ikke råde dig til samsovning, hvis det resultere i, at ingen får noget søvn.

Der er undersøgelser der viser at hud-mod-hud kontakt i mellem mor og baby, hjælper med at regulere babys kropstemperatur. Morens temperatur vil stige en smule og derved holde baby varm. Det samme, har man fundet ud af gør sig gældende, hvis man er på samme overflade. Såsom, at sove i samme seng.

  

  • Godt at tænke over

Selvom der er mange plusser og en masse hygge, så kan vi forældre ikke kører hverdagen på hygge og putning. Vi har brug for søvn! Så, hvis du sover let og ikke kan lærer at sove igennnem det, så er din søvn vigtigere end noget andet. 

Pt. har vi kun en 1,5mands seng. Det er IKKE optimalt. Mit ønske er klart en dobbeltseng eller endnu større. Således at der også er plads når begge knejter fylder lidt mere og møfler rundt. 

Det hele er selvfølgelig afhængig af barnet. Måske har dit barn slet ikke behovet, måske sover poden igennem i egen seng fra day one (i wish!) eller måske har barnet kun behovet det første år eller 3. 

Hvis det er noget I ønsker, så tænk anerledes så den løsning i finder, passer til jer. En ekstra seng i fodenden, en bedside crib eller noget helt fjerde. Samsovning kan foregår på mange måder! Som udgangs punkt er samsovning, at barnet får lov til at sove med forældrene eller komme ind om natten, indtil det selv melder fra. 

  

  • Jamen hvordan vil du vænne dem af med det? 

Altså, nu mindes jeg ikke at have mødt en teenager der gad sove med sin mor? Så mon ikke det kommer helt af sig selv. Desuden, får drengene formentlig samme værelse, så mon ikke lillebror vil prøve at sove selv en dag, fordi seje storebror også er der.

  • Forholdsregler

Lad barnet sove på ryggen

Sørg for at barnets hoved ikke bliver dækket til, når det sover

Sørg for at barnet ikke kan falde ned eller blive fastklemt mellem seng og væg

Sørg for at der ikke er noget baby kan få om halsen – undgå ting der indeholde kvælningsrisiko

Sørg for at baby ikke er for varm eller for kold – match tøj til værelsestemperatur

Sov kun med baby når du selv er sund og rask (hvis du er syg, ryger, tager medicin, har drukket alkohol, er stærk overvægtig eller lignende, er der risiko for, at du sover tungere end du plejer)

Sikre at større børn ikke kan falde ud af tremmeseng eller familieseng

Undlad at putte dit barn på en sofa eller stol (sækkestol og lignende)

Am gerne barnet om natten, visse studier viser at brystmælk kan virke beskyttende imod vuggedød

Jeg vil aldrig anbefale samsovning hvis man har drukket, er på medicin eller påvirket af andet! 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Et lille tip til mos